2009. július 4., szombat

2009-07-03

Miután minden reggeli rituálé, mint például a reggeli csobbanás vagy a Bölcsek Tanácsa felől a maja import kávé megivása megtörtént, elkezdődött az aranymetsző nap. Ugyebár az ember felveszi a ruhát, az egy dolog, hisz az vagy szép, vagy nem, és olyan, mint a gazdája, egyszerű vagy pl. „horrorisztikus”. Na, de ezeket még tovább lehet csicsázni! És nem is akármivel, hanem ékszerekkel, melyek emelhetik a pompáját a ruházatnak. Ebben, ugyanúgy, mint a ruhák elkészítésében a Bene-szalon nyújtott segítő kezet. Bene-szalon fővezetője először felvázolta a lehetséges szimbolikus-amuletteket, melyek a mitológiával is összefüggnek, és aztán felvázolta ennek elkészítési módjait.

Így a falvak neki eshettek, gyöngyökkel, sóliszt-gyurmával vagy akár bőrökkel is a munkának. Készülhettek amulettek, pl. Ankh (~hurkolt kereszt) vagy scarabelus-lánc vagy akár Hórusz-szem. De emellett fontos volt, hogy milyen fajta ékszert készítenek, pl. karláncot vagy nyakláncot. Az igényesek arany bevonattal is elláthatták ékszerüket. A délután nagy része eme csodálatos ékszerek elkészítésével telt (ebben eredményhirdetés a mai nap folyamán várható).

A nap második felében a zenéről volt szó, melyet SAtti reprezentált számunkra. Megtudhattuk, például hogy az egyiptomiak 5 és 7 fokú hangsort használták, illetve ismerték a lantot, dobot és azt is a tánc elengedhetetlen kellékének tekintették, ami bármilyen zenés eseményen (pl. temetésen, Izisz-Oririsz ünnepen) megjelent.

A feladat a hangszerkészítés volt. Lehetet készíteni mirlitont, dobot vagy csörgőt. Valahogy az egyszerűbb mirliton népszerűbb lett, mint a „igényes” dob készítése. Sajnos egy baleset következtében az egyik dob, erősen áthajlott az ókori régészeti emlékek tárgykörébe.

Az estét „játék” zárta, mely a gyerekek tudását kívánta felmérni, mely mondhatjuk sikeres volt, ám a fogadáson, mindenki bukott. Így döntetlen helyzet alakult ki (0-0-0).

A nap egyik legfontosabb eseménye volt, a Bene-féle sült csirkecomb, Cilatti-tzatzikivel és petrezselymes burgonyával. Mellesleg minden elfogyott úgy ízlett a kölyköknek.

1 megjegyzés: